7 Tips bij Burn-Out

Voel jij je voortdurend uitgeput en op afstand van wat er om je heen gebeurt? Kun je niet meer goed functioneren en wordt je steeds cynischer?

Dan ontwikkelt zich bij jou een Burn-Out en misschien zit je er al midden in. Helaas is het een veel voorkomend verschijnsel.

Gelukkig is er wel iets aan te doen.

Zoek jij een mogelijkheid om te resetten? Wil jij weer voelen wie je BENT en wat je ÈCHT WIL?

Alleen als je de goede keuzes maakt, kun je straks weer ontspannen aan het werk.

Lees deze 7 tips bij Burn-Out

TIP 1: 
Doe hier de test om te kijken hoe je ervoor staat.

TIP 2: 
Lees hier de 12 fases van de Burn-Out: Waak ervoor, begrijp ze en grijp tijdig in.

TIP 3:
Onderzoek je onbewuste patronen die voortkomen uit jouw roots. Met welke normen en waarden ben jij grootgebracht? Werken die nog voor je? Passen die bij de omgeving waarin jij je werk doet? En bij de mensen met wie je omgaat? Wanneer je je eigen ongenoegen niet helemaal kunt plaatsen, heeft het vaak hiermee te maken. Download hier een oefening die jou kan helpen om hier inzicht in te krijgen.

TIP 4:
Doe de volgende oefening: neem hier een avond of meerdere avonden de tijd voor.
Download deze pdf en print ‘m uit. Hier staan allemaal woorden in die een waarde vertegenwoordigen. Knip de woorden uit. Leg drie open enveloppen klaar met daarop geschreven: ‘belangrijk’, ‘niet zo belangrijk’ en ‘essentieel’. Sorteer nu de woorden zodanig dat je uiteindelijk 7 woorden overhoudt in de envelop ‘essentieel’.
Vind je deze waarden terug in het werk dat je doet? Vind je deze waarden terug bij de mensen waar je mee omgaat? Zou dat voor een deel kunnen verklaren dat de aansluiting met ‘de anderen’ minder makkelijk is?

TIP 5:
Aarden, durven ontspannen, mediteer, doe visualisaties, mindfulness, leer leven in het hier en nu, wordt bewust van je lichaam en de signalen in je lichaam, neem (digitale) pauzes, let op je houding, voed je innerlijk met kunst, muziek, mooie boeken, zing, lach, bid, huil en bewonder.

TIP 6:
Wacht niet totdat je erg ziek wordt maar ga iets doen. Laat medisch uitsluiten dat er geen andere oorzaken zijn voor jouw slechte conditie en ga aan de gang. Jouw immuunsysteem brokkelt af met alle ernstige gevolgen van dien als je niet aan jouw mentale herstel gaat werken. Burn-out is op zich geen ziekte maar veroorzaakt onder andere kanker.

TIP 7:
Hou jij van buitenleven, dieren en natuur? Dan ben je van harte uitgenodigd om een professioneel psychotherapeutisch traject te volgen bij Paardencoach aan Zee: het Burn-out en transformatietraject. Zes sessies bij de paarden, huiswerkopdrachten en onbeperkt online ondersteuning.  Met terugkommoment om te voorkomen dat je terugvalt. Deels vergoed door de zorgverzekeraar indien je aanvullend verzekerd bent. Samenwerking met werkgever en/of UWV mogelijk.