Hoe werkt een online opstelling?

The TOC has no content.

Via Teams deel ik een link met je en neem je online mee naar het online opstellingenveld. Na het voorgesprek, gebruik ik een daarvoor speciaal ontwikkelde tool waarmee we op afstand werken. We gebruiken figuren die wij kunnen verschuiven, laten verkleuren, groter en kleiner kunnen maken en van kijkrichting kunnen laten veranderen.

Onbewuste processen worden zichtbaar. Patronen worden herkend en verstrikkingen ontrafeld. De inzichten ontstaan doordat alles visueel wordt gemaakt.

Wanneer het helder is waarom dingen niet gaan zoals je wilt, kun je er mee verder.

We kunnen werken in een groepje of individueel.

Wat kun je online opstellen?

👉 Lastige keuzes (carrièreswitch, studiekeuze)

👉 Familie- of relatiekwesties

👉 Psychosociale klachten

👉 Wensen en verlangens in Persoonlijke ontwikkeling

👉 Organisatievraagstukken

👉 Maatschappelijke of sociale vraagstukken

👉 Eigenlijk alles!

Wat moet ik weten over het burn-out traject?

Q: Voor wie is het?
A: Voor iedereen met ‘transformatieklachten’. Daar versta ik onder dat wanneer zaken veranderen in je leven er vaak veel twijfel en onduidelijkheid ontstaat. Waardoor je labieler wordt, oude pijn naar boven komt en je belemmeringen ervaart waardoor ‘het niet meer stroomt’. Deze situatie leidt 9 tot de 10 keer tot stevige burn-outklachten.

Q: Ik wil het wel graag maar ik zie op tegen de kosten

A: Dat snap ik. Investeren in jezelf kan voelen als het nemen van een enorme hobbel. Misschien zijn jouw inkomsten nu ook minder en ben je bang dat je niet genoeg overhoudt om je te kunnen redden. Ik geloof er zelf in dat dit soort investeringen zichzelf altijd terugbetalen. Als jij je straks sterker voelt en goed in je vel zit, zal alles dat met geld verdienen te maken heeft ook weer makkelijker gaan. Je voegt waarde aan jezelf toe en dat betaalt zich straks echt weer uit. Zo heb ik dat ook zelf ervaren.

Q: Wanneer is het begin en het eind van het programma?
A: Samen bepalen wij de data in de agenda. Er zijn vijf intensieve bijeenkomsten. Steeds is er voldoende tijd tussen de sessies om dingen te laten integreren en dingen te oefenen. Soms met wat huiswerk. Gedurende deze periode krijg je tevens toegang tot online ondersteuning. We sluiten af met een terugkommoment. Jij bepaalt mee aan hoeveel tijd je nodig hebt gedurende het half jaar.

Q: Ik heb al zo veel aan mezelf gewerkt, maar het lijkt wel of ik blijf tobben
A: Heel goed juist. Dat je al zo aan de slag bent geweest. Misschien trof je toen niet de juiste persoon of paste de manier van werken niet helemaal bij je. Het verschil in werken met mij en de paarden is, dat we los komen van alles dat we met de ratio kunnen benaderen. We zijn in beweging. Ook fysiek. Met de energie van de paarden komen we veel makkelijker op de onbewuste stukken. Juist daar zitten de dingen verscholen die ons belemmeren. Je zult ècht de confrontatie met jezelf moeten aangaan. Maar juist daardoor wordt jouw fundament sterker en kun je verder bouwen. De kracht van dit traject is dat er niet volgens een vast protocol wordt gewerkt, maar dat het altijd helemaal op maat voor jou zal zijn. Precies wat je aankan om dat stapje extra te kunnen gaan zetten. In liefde en zonder oordeel.

Q: Hoeveel tijd ben ik kwijt?
A: Dit kan je voor een deel zelf invullen. De online sessies mag je zelf inplannen in mijn agenda. Je bent in ieder geval zes keer minimaal twee uur bij de paarden, waarbij het streven is dat we de vierde keer met een groep werken.

Q: Is het mogelijk in termijnen te belalen?
Ja je kunt in 5 termijnen betalen.

Q: Is er vergoeding mogelijk via de zorgverzekeraar?
A: Jazeker. Als je aanvullend verzekerd bent, zijn hier mogelijkheden voor. Meer informatie hierover vind je hier.

Q: Wat kan ik met de online ondersteuning?
A: In de periode dat je gaat groeien, kan het zijn dat je je dingen afvraagt. Tijdens een sessie met de paarden is niet per sé alles in één klap duidelijk. Als je aan de knoppen gaat draaien, kunnen er ook andere dingen loskomen. Waar je van te voren nog niet zo’n idee van had. Dat kan voor vragen zorgen, of voor verwarring. Ik vind het fijn als je daarmee komt. Zodat we tussendoor ook kunnen blijven verhelderen in jouw proces.

Hoe werkt sjamanisme in paardencoaching?

Ik werk graag met sjamanistische rituelen. Mijn favoriet is het medicijnwiel. 

Het medicijnwiel is een cirkelvormige krachtplek. Ik maak het door vier palen van kastanjehout neer te leggen en daarin gekleurde vlakken in de vorm van kwartcirkels te leggen.

Het is een werkvorm van vele duizenden jaren oud die nog steeds wordt gebruikt door sjamanen en nog bestaande natuurvolken. Het woord medicijn is niet helemaal passend. Met dit woord bedoelen de natuurvolken ‘energie waar je onbeperkt gebruik van kunt maken’. Het wiel werkt niet als een medicijn, maar heeft zeker een helende kracht. Het medicijnwiel symboliseert onze levensweg. Die is niet lineair maar allesomvattend. Het wiel is onderverdeeld in vier kleurvakken.[19]

Geel voor het Oosten. De energie van geboren worden, het ontspruiten van zaden, het opkomen van de zon, het begin van iets nieuws, lente.

Rood voor het Zuiden. Hier is het kind volwassen geworden en komt het in de productieve fase. De appels hangen te rijpen aan de takken, de zon staat volop aan de hemel. Alles is vol en optimaal. Zomer.

Blauw voor het Westen. De oude dag. Afname van energie, wijsheid, bezinning, inzicht, transformatie. Herfst

Wit voor het Noorden. In de westerse wereld het meest verwaarloosde kwartier. Hier is geen fysiek leven. Maar wat is er wel? De kracht van de voorouders. Dat waar we vandaan komen en waar we weer naar terugkeren. Rust, winter.

In het midden ligt een verbindende cirkel. Het Zelf. Alle kwartieren zijn met elkaar verbonden. Vanuit het midden kan het Zelf alle facetten beschouwen en invoelen.

Wanneer we ermee gaan werken, lopen we er langzaam omheen. Dit kan goed met een levensvraag of een wens, maar het kan ook vanuit een blanco uitgangspunt.

Je begint in het Oosten en loopt invoelend en langzaam, stap voor stap om het wiel. Het is belangrijk om dit langzaam te doen omdat we ons moeten aanpassen aan het tempo van onze ziel. De ziel reist langzaam. Wat gebeurt er in onze energie tijdens het lopen? Waar gaat het makkelijk en waar stagneert het lopen? Er zal van alles in je opkomen en weer wegebben. Gedachten, pijntjes, emoties. Alles wat je van tevoren niet had kunnen bedenken komt omhoog. Vaak zeggen mensen in het begin: ‘er gebeurt niks’. Dan hou ik even mijn mond en ineens begint het toch.

De paarden lopen vrij rond tijdens deze wandeling. Zij reageren op de energie die wordt gegenereerd tijdens de sessie. Zo kun je geen belangrijke stappen in het proces overslaan. Soms is er stagnatie in het proces. Wij onderzoeken de aanleiding daarvoor met behulp van de symboliek van krachtdieren.[34] Daar gebruik ik een set kaarten voor. Op het moment dat je niet verder komt, zoomen we in op wat er op dat moment met je gebeurt, wat je voelt. Wanneer je een kaart trekt uit de stapel zal de boodschap van dat dier precies passend zijn. Zodra jij hebt herkend en erkend wat je te doen staat, kun je verder.

Hoe werkt een familieopstelling met paarden?

In mijn praktijk wordt ook met paarden gewerkt. Zij zijn heel gevoelig voor de energieën die gegenereerd worden in het opstellingsveld en reageren daarop. Na lang testen in ons opstellingenlab durf ik met mijn hand op mijn hart te beweren dat de paarden multi-inzetbaar zijn. Zij kunnen fantastisch werk leveren als representant of als vrij element. Dat wil zeggen wanneer het paard gewoon aanwezig is in de ruimte waar de opstelling plaatsvindt zal het reageren op de energie die voelbaar is in ‘het veld’ en op zijn manier bijdragen aan de opstelling.

Zelf heb ik inmiddels een lichte voorkeur voor het inzetten van het paard als vrij element omdat zij dan alleen maar op de energie reageren zonder een duidelijke rol te vervullen. Ik vind dit heel fijn want zo voorkomen we dat we in het werk te veel in mensenverhalen met allerlei ‘ruis’ verzeild raken en kunnen we makkelijker op zuiver zielsniveau blijven communiceren. De paarden geven heel goed aan welke gevoelens in welke situaties ontstaan en zorgen er zo voor dat het werk in de opstelling zuiver en helder bij het onderwerp blijft.

De werkvorm overleg ik altijd vooraf met de klant. Want wat kunnen we aan?

Hoe werkt een familieopstelling?

In een familieopstelling wordt de onderstroom van een systeem blootgelegd. In dit geval is het gezin van herkomst van Karlijn het systeem waarmee wordt gewerkt. Je gezin van herkomst is het eerste systeem waar je in je leven mee te maken krijgt. Al vanaf baby moet jij je verhouden tot het systeem waarin je geboren bent. Je leert vanaf dag één, hoe je aan je natje en je droogje komt en hoe je veilig blijft. In ieder familiesysteem zijn eigen gebruiken en gewoontes. Die bepalen de blauwdruk waarmee jij later in je volwassen leven ‘ten ijs’ komt.

Wanneer je een familieopstelling maakt, krijgt ieder gezinslid van het gezin van herkomst een plek in de ruimte. Meestal wordt er gewerkt met representanten. Dat zijn personen die in de opstelling gezinsleden vertegenwoordigen. Een wildvreemde kan zo even je moeder zijn of je broer etc.

Ter representatie kan ook met voorwerpen worden gewerkt. Pionnen, stenen, eigenlijk alles kun je hiervoor gebruiken.

Wat is het resultaat van een familieopstelling?

Na een opstelling ben je als protagonist (degene om wie de opstelling draait) vaak de eerste 48 uur een beetje van slag. Al je lichaamscellen zijn geraakt. Je bent opgeschud en dat voel je. Soms ben je moe of juist hyper, het is een beetje als na een droom. Daarna integreert het nieuwe. Er kunnen ineens dingen gebeuren in je leven die met de opstelling te maken hebben. Iemand appt, je komt iemand ineens tegen. Een vreemd soort toevalligheden. Soms heb je door dat het door de opstelling komt, soms helemaal niet. Het leven gaat ook gewoon weer door.

Een opstelling brengt een 2 graden verandering tot stand. Het hoeft geen spektakel te zijn. Wanneer een tankschip op de oceaan zijn koers met 2 graden verandert, komt hij toch in een heel andere haven aan. Daar gaat het om!