Wat moet ik weten over het burn-out traject?

Q: Voor wie is het?
A: Voor iedereen met ‘transformatieklachten’. Daar versta ik onder dat wanneer zaken veranderen in je leven er vaak veel twijfel en onduidelijkheid ontstaat. Waardoor je labieler wordt, oude pijn naar boven komt en je belemmeringen ervaart waardoor ‘het niet meer stroomt’. Deze situatie leidt 9 tot de 10 keer tot stevige burn-outklachten.

Q: Ik wil het wel graag maar ik zie op tegen de kosten

A: Dat snap ik. Investeren in jezelf kan voelen als het nemen van een enorme hobbel. Misschien zijn jouw inkomsten nu ook minder en ben je bang dat je niet genoeg overhoudt om je te kunnen redden. Ik geloof er zelf in dat dit soort investeringen zichzelf altijd terugbetalen. Als jij je straks sterker voelt en goed in je vel zit, zal alles dat met geld verdienen te maken heeft ook weer makkelijker gaan. Je voegt waarde aan jezelf toe en dat betaalt zich straks echt weer uit. Zo heb ik dat ook zelf ervaren.

Q: Wanneer is het begin en het eind van het programma?
A: Samen bepalen wij de data in de agenda. Er zijn vijf intensieve bijeenkomsten. Steeds is er voldoende tijd tussen de sessies om dingen te laten integreren en dingen te oefenen. Soms met wat huiswerk. Gedurende deze periode krijg je tevens toegang tot online ondersteuning. We sluiten af met een terugkommoment. Jij bepaalt mee aan hoeveel tijd je nodig hebt gedurende het half jaar.

Q: Ik heb al zo veel aan mezelf gewerkt, maar het lijkt wel of ik blijf tobben
A: Heel goed juist. Dat je al zo aan de slag bent geweest. Misschien trof je toen niet de juiste persoon of paste de manier van werken niet helemaal bij je. Het verschil in werken met mij en de paarden is, dat we los komen van alles dat we met de ratio kunnen benaderen. We zijn in beweging. Ook fysiek. Met de energie van de paarden komen we veel makkelijker op de onbewuste stukken. Juist daar zitten de dingen verscholen die ons belemmeren. Je zult ècht de confrontatie met jezelf moeten aangaan. Maar juist daardoor wordt jouw fundament sterker en kun je verder bouwen. De kracht van dit traject is dat er niet volgens een vast protocol wordt gewerkt, maar dat het altijd helemaal op maat voor jou zal zijn. Precies wat je aankan om dat stapje extra te kunnen gaan zetten. In liefde en zonder oordeel.

Q: Hoeveel tijd ben ik kwijt?
A: Dit kan je voor een deel zelf invullen. De online sessies mag je zelf inplannen in mijn agenda. Je bent in ieder geval zes keer minimaal twee uur bij de paarden, waarbij het streven is dat we de vierde keer met een groep werken.

Q: Is het mogelijk in termijnen te belalen?
Ja je kunt in 5 termijnen betalen.

Q: Is er vergoeding mogelijk via de zorgverzekeraar?
A: Jazeker. Als je aanvullend verzekerd bent, zijn hier mogelijkheden voor. Meer informatie hierover vind je hier.

Q: Wat kan ik met de online ondersteuning?
A: In de periode dat je gaat groeien, kan het zijn dat je je dingen afvraagt. Tijdens een sessie met de paarden is niet per sé alles in één klap duidelijk. Als je aan de knoppen gaat draaien, kunnen er ook andere dingen loskomen. Waar je van te voren nog niet zo’n idee van had. Dat kan voor vragen zorgen, of voor verwarring. Ik vind het fijn als je daarmee komt. Zodat we tussendoor ook kunnen blijven verhelderen in jouw proces.

Hoe werkt sjamanisme in paardencoaching?

Ik werk graag met sjamanistische rituelen. Mijn favoriet is het medicijnwiel. 

Het medicijnwiel is een cirkelvormige krachtplek. Ik maak het door vier palen van kastanjehout neer te leggen en daarin gekleurde vlakken in de vorm van kwartcirkels te leggen.

Het is een werkvorm van vele duizenden jaren oud die nog steeds wordt gebruikt door sjamanen en nog bestaande natuurvolken. Het woord medicijn is niet helemaal passend. Met dit woord bedoelen de natuurvolken ‘energie waar je onbeperkt gebruik van kunt maken’. Het wiel werkt niet als een medicijn, maar heeft zeker een helende kracht. Het medicijnwiel symboliseert onze levensweg. Die is niet lineair maar allesomvattend. Het wiel is onderverdeeld in vier kleurvakken.[19]

Geel voor het Oosten. De energie van geboren worden, het ontspruiten van zaden, het opkomen van de zon, het begin van iets nieuws, lente.

Rood voor het Zuiden. Hier is het kind volwassen geworden en komt het in de productieve fase. De appels hangen te rijpen aan de takken, de zon staat volop aan de hemel. Alles is vol en optimaal. Zomer.

Blauw voor het Westen. De oude dag. Afname van energie, wijsheid, bezinning, inzicht, transformatie. Herfst

Wit voor het Noorden. In de westerse wereld het meest verwaarloosde kwartier. Hier is geen fysiek leven. Maar wat is er wel? De kracht van de voorouders. Dat waar we vandaan komen en waar we weer naar terugkeren. Rust, winter.

In het midden ligt een verbindende cirkel. Het Zelf. Alle kwartieren zijn met elkaar verbonden. Vanuit het midden kan het Zelf alle facetten beschouwen en invoelen.

Wanneer we ermee gaan werken, lopen we er langzaam omheen. Dit kan goed met een levensvraag of een wens, maar het kan ook vanuit een blanco uitgangspunt.

Je begint in het Oosten en loopt invoelend en langzaam, stap voor stap om het wiel. Het is belangrijk om dit langzaam te doen omdat we ons moeten aanpassen aan het tempo van onze ziel. De ziel reist langzaam. Wat gebeurt er in onze energie tijdens het lopen? Waar gaat het makkelijk en waar stagneert het lopen? Er zal van alles in je opkomen en weer wegebben. Gedachten, pijntjes, emoties. Alles wat je van tevoren niet had kunnen bedenken komt omhoog. Vaak zeggen mensen in het begin: ‘er gebeurt niks’. Dan hou ik even mijn mond en ineens begint het toch.

De paarden lopen vrij rond tijdens deze wandeling. Zij reageren op de energie die wordt gegenereerd tijdens de sessie. Zo kun je geen belangrijke stappen in het proces overslaan. Soms is er stagnatie in het proces. Wij onderzoeken de aanleiding daarvoor met behulp van de symboliek van krachtdieren.[34] Daar gebruik ik een set kaarten voor. Op het moment dat je niet verder komt, zoomen we in op wat er op dat moment met je gebeurt, wat je voelt. Wanneer je een kaart trekt uit de stapel zal de boodschap van dat dier precies passend zijn. Zodra jij hebt herkend en erkend wat je te doen staat, kun je verder.

Hoe werkt paardencoaching voor kinderen?

Ik gun ieder kind contact met paarden, maar zeker ook ieder paard contact met kinderen. Een combinatie om gelukkig van te worden.

Een paard kan enorm veel betekenen in het leven van een kind. Als je wilt omgaan met een paard heb je rekening met hem te houden. Daardoor leren kinderen rustig te blijven als iets niet lukt en fysieke handigheid. Het kan ook heel fijn zijn om lichamelijk contact te hebben met het paard. Kinderen leren moedig te zijn zonder onvoorzichtig te worden, onzekerheid en angst te overwinnen, grenzen te stellen, samen te werken, vriendschap te sluiten en zich de concentreren.

Bovendien is het gewoon geweldig leuk. Ik ben voor de kinderen liever rijinstructeur dan coach. Gewoon lekker sporten en klooien levert genoeg prachtige levenslessen op.

Hoe werkt paardencoaching voor bedrijven en organisaties?

Voor bedrijven en organisaties is het zowel leuk als zinvol om met paarden aan de slag te gaan. Er kan op verschillende manieren gewerkt worden, afhankelijk van de samenstelling van de groep en de vraagstukken die er zijn.

Er wordt veel gevraagd naar teamcoaching. Hierbij worden de kwaliteiten van het paard ingezet om inzichten te verkrijgen en te reflecteren op de interactiepatronen en dynamiek binnen een team.

Door de spiegelende eigenschappen van de paarden, krijgt het team direct feedback over de onderlinge communicatie, het (persoonlijk) leiderschap en de samenwerking. Als een teamlid bijvoorbeeld onzeker of gespannen is, kan het paard dit oppikken en reageren door zich terug te trekken of nerveus te worden. Dit gebeurt ook als het teamlid deze gevoelens uiterlijk niet toont. (incongruent is). De spiegel van het paard biedt teamleden de mogelijkheid om bewust te worden van het eigen gedrag en de effecten daarvan op anderen.

De coach kan vragen stellen, inzichten delen en het team helpen om nieuwe manieren van communicatie en samenwerking te verkennen.

Naast teamcoaching kunnen er ook organisatieopstellingen gedaan worden voor bedrijven en organisaties. Dit is handig wanneer organisatiestructuren voor problemen lijken te zorgen of wanneer er niet de juiste mensen op de juiste plekken zitten. Dit gebeurt niet altijd met een volledig team, maar vaak met beslissingnemers.

Het lijkt of oude, logge en stugge manieren van werken ons niet veel verder meer gaan helpen. Opstellingen zijn naar mijn mening de oplossing voor deze tijd. Intuïtief en slagvaardig werken in plaats van te lang nadenken en verzanden in commissies en stapels papier.

Systemisch werk geeft een boost aan inzichten in processen. Of het nu gaat om maatschappelijke/politieke organisaties of om commerciële bedrijven. Een goede facilitator haalt de angel uit een lastige situatie en maakt het mogelijk vooruit te bewegen. [36]

Denkbare zaken om in een opstelling uit te werken zijn o.a.: strategieontwikkeling, marketing inzichten, problematiek in familiebedrijven, vlot trekken van (politieke) impasses, toekomstplanning en visie op organisatiestructuur. Net als in een familieopstelling pakken de paarden de energie van het wetende veld op en komen zij met mooie inzichten en aanvullingen.

Wat is spiegelen met paarden?

Wanneer we gaan spiegelen met paarden, maken we gebruik van het vermogen van het paard om zich aan te passen aan jouw staat van Zijn. Dat doet hij automatisch omdat paarden nu eenmaal alleen veilig zijn in een kudde die goed op elkaar is afgestemd.

Het paard krijgt een halster om en je gaat echt fysiek met hem aan het werk. Je krijgt dan opdrachtjes als: ‘leid je paard door een straatje van palen’, of ‘draaf met het paard aan de hand tussen de pionnen door.’

Deze methode zet ik in wanneer het over (persoonlijk) leiderschap gaat.

Ben je in staat om de leiding over het dier te nemen? Kun je jezelf zodanig positioneren dat het gaat zoals JIJ wilt en zoals de opdracht is?

Zo ja, dat is dan mooi. Zo nee, dat is nog mooier, want daar zitten dan je lessen. Wat gebeurt er allemaal met je als het niet lukt? Kun je rustig blijven? Raak je gefrustreerd, word je angstig, boos of komen er andere gevoelens naar boven? Hoe ga je daar dan mee om? Ben je in staat om de weg naar binnen weer te vinden en de signalen die het paard geeft op jezelf te betrekken en een verandering teweeg te brengen?

Tijdens dit proces krijg je van het paard steeds opnieuw de kans om jezelf van binnen te herstellen. Je krijgt helpende aanwijzingen om op je ademhaling te letten en de spanning die zich in je lijf vastzet te los te laten. Zo leer je goed voelen wat er in je lichaam gebeurt onder uitdagende omstandigheden en hoe je daar beter mee om kan gaan. Zodra je weer ‘op orde’ bent, kun je je intentie zuiver inzetten en zal de communicatie met het paard ineens een stuk makkelijker zijn. Je leert op deze manier je emoties effectief te gebruiken.

Dit proces kan erg confronterend zijn, maar de inzichten die je met spiegelen opdoet zijn eigenlijk altijd belangrijke levenslessen die je helpen om in te zien hoe je het beste in je kracht kunt staan.

Hoe werkt een familieopstelling met paarden?

In mijn praktijk wordt ook met paarden gewerkt. Zij zijn heel gevoelig voor de energieën die gegenereerd worden in het opstellingsveld en reageren daarop. Na lang testen in ons opstellingenlab durf ik met mijn hand op mijn hart te beweren dat de paarden multi-inzetbaar zijn. Zij kunnen fantastisch werk leveren als representant of als vrij element. Dat wil zeggen wanneer het paard gewoon aanwezig is in de ruimte waar de opstelling plaatsvindt zal het reageren op de energie die voelbaar is in ‘het veld’ en op zijn manier bijdragen aan de opstelling.

Zelf heb ik inmiddels een lichte voorkeur voor het inzetten van het paard als vrij element omdat zij dan alleen maar op de energie reageren zonder een duidelijke rol te vervullen. Ik vind dit heel fijn want zo voorkomen we dat we in het werk te veel in mensenverhalen met allerlei ‘ruis’ verzeild raken en kunnen we makkelijker op zuiver zielsniveau blijven communiceren. De paarden geven heel goed aan welke gevoelens in welke situaties ontstaan en zorgen er zo voor dat het werk in de opstelling zuiver en helder bij het onderwerp blijft.

De werkvorm overleg ik altijd vooraf met de klant. Want wat kunnen we aan?

Waarom paardencoaching?

Paarden zijn kuddedieren. Om te overleven zijn ze aangewezen op hun systeem, de kudde.

Daardoor hebben zij een heel geraffineerde onderlinge communicatie en zijn ze heel gevoelig voor kleine signalen.

Wanneer mensen bij de paarden zijn, beschouwen ze ons als deel van hun systeem. Ze scannen ons: zijn we veilig? Hebben we iets nodig om de groep veilig te houden? Voor dat scannen hebben zij feilloze antennes, hun energetische waarneming is zeer hoog ontwikkeld.

Als jij wel eens paard hebt gereden weet je dit al: als jij niet lekker in je vel zit, wordt het niks met je les.

Bovendien zijn paarden echte zenmeesters. Zij leven in het hier en nu en reageren op dat wat zich in het moment voordoet. Ze zijn beter dan mensen in het fenomenologisch waarnemen. Waarnemen puur en alleen op wat zich voordoet, zonder allerlei interpretaties die in de weg gaan zitten. Onze arme mensenhoofden zijn Pipo-denkhoofden. Als wij twee dingen hebben waargenomen kunnen we die bijna niet als twee losstaande fenomenen zien. Wij koppelen alles aan elkaar, interpreteren en maken een verhaal. Wij hebben vaak niet eens in de gaten dat de verhalen die we maken niet waar zijn. We maken onszelf onbewust van alles wijs. Dat doen paarden niet.

Van een paard mag iedereen ook fouten maken en is er altijd weer een nieuwe kans om iets opnieuw te proberen, in het nieuwe nu. Het enige dat je als mens hoeft te doen is jezelf herstellen, je spanningen te laten afvloeien, een frisse nieuwe intentie inzetten en doorgaan!