Barbie en Ken

De meest gestelde vraag deze zomer was misschien wel: ‘heb je Barbie al gezien?’.

Ik ging er gisteren naartoe en was blij verrast. Niet in de laatste plaats omdat ik veel ‘systemische scenes’ zag.

Bovenstaande foto vond ik gelukkig terug in een Youtubefilmpje, zodat ik goed kan uitleggen wat ik bedoel.

We zien een dans. Een blauw uitgelicht vlak voor de mannenenergie. Waar Ken vandaan komt en waar we hem in de film mee zien tobben. Wat is een echte man?

Het roze vlak is er voor de vrouwenenergie. Waar Barbie vandaan komt en haar in de film mee zien tobben. Wat is een echte vrouw?

De kans is groot dat je de film hebt gezien en dat je ook smakelijk hebt kunnen lachen om de satire omtrent de opvattingen hierover sinds de oprichting van Mattel in 1945. (De creator). Heel interessant hoe het man- en vrouwbeeld in de loop der decennia is veranderd en nog steeds aan verandering onderhevig is.

De lichtvlakken en de dansers op de foto lijken wel een opstellingsveld. De kleuren komen bij elkaar achter Ken en vervloeien met elkaar. Zo kun je je goed voorstellen dat die energiën niet persé alleen vanuit de uiterste polen beleefd hoeven worden, maar dat elke plek die je hierin inneemt een denkbaar juiste plek kan zijn.

Je ziet mannelijke dansers op de vrouwenhelft en vice versa. Ken Beach staat precies in het midden en zingt hier ‘I’m just Ken’.

Wat mij betreft is hier de hele discussie omtrent  LHBTQIA+ in één keer klaar. Dans op de plek waar jij je goed voelt in het leven. Je bent gewoon wie je bent. Je mag liefhebben wie je liefhebt. Geen politiek maar gewoon zingen, dansen en leven wie je bent.

Het tweede systemische element dat ik prachtig vond was de rol van Ruth, de oermoeder van Barbie die aan het eind van de film vroeg aan Barbie om haar handen in haar handen te leggen. Hier ontstond een hele mooie moeder dochter verbinding en werd de zin uitgesproken: ‘We mothers stand still so our daughters can look back how far they have come’. Zo zou het moeten zijn. Dit gevoel mag worden uitgesproken en herkend. Eerlijk gezegd moest ik daar even een traantje bij wegpinken. Het is zo mooi als dit lukt!


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.