Hoe werkt sjamanisme in paardencoaching?

Ik werk graag met sjamanistische rituelen. Mijn favoriet is het medicijnwiel. 

Het medicijnwiel is een cirkelvormige krachtplek. Ik maak het door vier palen van kastanjehout neer te leggen en daarin gekleurde vlakken in de vorm van kwartcirkels te leggen.

Het is een werkvorm van vele duizenden jaren oud die nog steeds wordt gebruikt door sjamanen en nog bestaande natuurvolken. Het woord medicijn is niet helemaal passend. Met dit woord bedoelen de natuurvolken ‘energie waar je onbeperkt gebruik van kunt maken’. Het wiel werkt niet als een medicijn, maar heeft zeker een helende kracht. Het medicijnwiel symboliseert onze levensweg. Die is niet lineair maar allesomvattend. Het wiel is onderverdeeld in vier kleurvakken.[19]

Geel voor het Oosten. De energie van geboren worden, het ontspruiten van zaden, het opkomen van de zon, het begin van iets nieuws, lente.

Rood voor het Zuiden. Hier is het kind volwassen geworden en komt het in de productieve fase. De appels hangen te rijpen aan de takken, de zon staat volop aan de hemel. Alles is vol en optimaal. Zomer.

Blauw voor het Westen. De oude dag. Afname van energie, wijsheid, bezinning, inzicht, transformatie. Herfst

Wit voor het Noorden. In de westerse wereld het meest verwaarloosde kwartier. Hier is geen fysiek leven. Maar wat is er wel? De kracht van de voorouders. Dat waar we vandaan komen en waar we weer naar terugkeren. Rust, winter.

In het midden ligt een verbindende cirkel. Het Zelf. Alle kwartieren zijn met elkaar verbonden. Vanuit het midden kan het Zelf alle facetten beschouwen en invoelen.

Wanneer we ermee gaan werken, lopen we er langzaam omheen. Dit kan goed met een levensvraag of een wens, maar het kan ook vanuit een blanco uitgangspunt.

Je begint in het Oosten en loopt invoelend en langzaam, stap voor stap om het wiel. Het is belangrijk om dit langzaam te doen omdat we ons moeten aanpassen aan het tempo van onze ziel. De ziel reist langzaam. Wat gebeurt er in onze energie tijdens het lopen? Waar gaat het makkelijk en waar stagneert het lopen? Er zal van alles in je opkomen en weer wegebben. Gedachten, pijntjes, emoties. Alles wat je van tevoren niet had kunnen bedenken komt omhoog. Vaak zeggen mensen in het begin: ‘er gebeurt niks’. Dan hou ik even mijn mond en ineens begint het toch.

De paarden lopen vrij rond tijdens deze wandeling. Zij reageren op de energie die wordt gegenereerd tijdens de sessie. Zo kun je geen belangrijke stappen in het proces overslaan. Soms is er stagnatie in het proces. Wij onderzoeken de aanleiding daarvoor met behulp van de symboliek van krachtdieren.[34] Daar gebruik ik een set kaarten voor. Op het moment dat je niet verder komt, zoomen we in op wat er op dat moment met je gebeurt, wat je voelt. Wanneer je een kaart trekt uit de stapel zal de boodschap van dat dier precies passend zijn. Zodra jij hebt herkend en erkend wat je te doen staat, kun je verder.