Wat is een burn-out?

DEFINITIE WHO
De WHO definieert per januari 2022 een burn-out alsvolgt:

“Burn-out is a syndrome conceptualized as resulting from chronic workplace stress that has not been successfully managed. It is characterized by three dimensions: feelings of energy depletion or exhaustion, increased mental distance from one’s job, or feelings of negativism or cynicism related to one’s job and reduced professional efficacy.

Burn-out refers specifically to phenomena in the occupational context and should not be applied to describe experiences in other areas of life.”

In medisch opzicht is dit dus waar we het mee moeten doen. Lees de overige informatie ook maar eens door.

Wat van de officiële medische invalshoeken is voor jou herkenbaar? En wat zijn jouw eigen bevindingen op dit terrein? Wat herken je totaal niet?

De definitie is van belang omdat de werkgever dus een verantwoordelijkheid draagt. Het is te hopen dat je een fijne bedrijfsarts hebt. Zij hebben in technische zin het laatste woord.

DE PRAKTIJK
Uit ervaring weet ik dat er ook andere oorzaken kunnen zijn van burn-out. Ook langdurige belasting in de privésfeer kan grove uitputting veroorzaken. Of een uitputtende combinatie van beiden, werk en privé.
Vergis je ook niet in de effecten van maatschappelijke en economische ontwikkelingen, leefstijl, de ‘screencultuur’ die ervoor zorgt dat je 24/7 bereikbaar bent en al het geweld waar we aan blootgesteld worden in de media. Er wordt steeds meer bekend over de effecten van ‘secundaire traumatisering’. Als wij de hele dag blootgesteld worden aan alle dingen die mis gaan in de wereld, is dat niet goed voor ons!

Voor jou is het nu niet van van belang wat de definities zijn, maar dat je gaat helen.

TRIGGERS:

INVLOED VAN DE WERKSFEER
De meest voorkomende triggers die burn-out veroorzaken in de werksituatie zijn:
– Gebrek aan invloed/autonomie
– Onvoldoende beloning/waardering
– Gebrek aan gemeenschappelijkheid
– Te hoge werklast
– Geen eerlijke behandeling
– Conflict in waarden

OORZAKEN WERKGERELATEERDE UITPUTTING

– Reorganisaties en conflicten
– Stagnatie en weinig carrièrekansen
– Geen duidelijke grens tussen werk/privé
– Ongezond ritme werk/ontspannen
– Thuiswerken
– Digitalisering

WAT GEBEURT ER ALS HET GENOEG IS GEWEEST?
– Je krijgt fysieke klachten (hoofdpijn, buikpijn, druk op de borst etc.)
– Vitale uitputting (slechte concentratie, vergeetachtig, vermoeid, hypersensitief, hyperactief, falen onder druk, behoefte aan alcohol, koffie etc.)
– Je gaat dingen anders beleven (slap, leeg, somber, klagen, labiel, angstig, nachtmerries, boosheid, frustratie, prikkelbaar, faalangstig, veel ruzie, schuldgevoelens, paniekaanvallen, mensen vermijden, machteloos, gekwetst)
– Je verliest motivatie en eigen stuurkracht (geen zin in leuke dingen, ontevreden, krampachtig vasthouden aan idealen, geen humor, niet in staat om aan de noodrem te trekken, niet kunnen plannen/vooruitkijken, doorgaan tot collaps, verlies van gevoel van zelfwaarde, cynisme en onverschilligheid)

PROGNOSE
Wanneer je van de naarste vorm uitgaat, de echte burn-out, dan heb je zeker een jaar hersteltijd nodig. 25% van de gevallen doet er langer over.

MILDERE VORMEN
Er zijn ook mildere vormen. Werkstress gaat na rust vanzelf over en overspannenheid duurt met wat extra hulp ongeveer 3 maanden.