Wat is spiegelen met paarden?

Wanneer we gaan spiegelen met paarden, maken we gebruik van het vermogen van het paard om zich aan te passen aan jouw staat van Zijn. Dat doet hij automatisch omdat paarden nu eenmaal alleen veilig zijn in een kudde die goed op elkaar is afgestemd.

Het paard krijgt een halster om en je gaat echt fysiek met hem aan het werk. Je krijgt dan opdrachtjes als: ‘leid je paard door een straatje van palen’, of ‘draaf met het paard aan de hand tussen de pionnen door.’

Deze methode zet ik in wanneer het over (persoonlijk) leiderschap gaat.

Ben je in staat om de leiding over het dier te nemen? Kun je jezelf zodanig positioneren dat het gaat zoals JIJ wilt en zoals de opdracht is?

Zo ja, dat is dan mooi. Zo nee, dat is nog mooier, want daar zitten dan je lessen. Wat gebeurt er allemaal met je als het niet lukt? Kun je rustig blijven? Raak je gefrustreerd, word je angstig, boos of komen er andere gevoelens naar boven? Hoe ga je daar dan mee om? Ben je in staat om de weg naar binnen weer te vinden en de signalen die het paard geeft op jezelf te betrekken en een verandering teweeg te brengen?

Tijdens dit proces krijg je van het paard steeds opnieuw de kans om jezelf van binnen te herstellen. Je krijgt helpende aanwijzingen om op je ademhaling te letten en de spanning die zich in je lijf vastzet te los te laten. Zo leer je goed voelen wat er in je lichaam gebeurt onder uitdagende omstandigheden en hoe je daar beter mee om kan gaan. Zodra je weer ‘op orde’ bent, kun je je intentie zuiver inzetten en zal de communicatie met het paard ineens een stuk makkelijker zijn. Je leert op deze manier je emoties effectief te gebruiken.

Dit proces kan erg confronterend zijn, maar de inzichten die je met spiegelen opdoet zijn eigenlijk altijd belangrijke levenslessen die je helpen om in te zien hoe je het beste in je kracht kunt staan.